Autoproces

Procesy związane z produkcją żywności są długotrwałe i żmudne. Dlatego wprowadzanie do nich zautomatyzowanych rozwiązań jest tak ważne. To nie tylko propozycje usprawniające działanie ludzi w tym zakresie, ale też m.in. zwiększenie poziomu bezpieczeństwa w miejscu pracy. Jak roboty wspierają człowieka w produkcji żywności?

W największej liczbie przypadków robotyzacja procesów produkcji wprowadzana jest w miejscach wymagających czynności szybkich, powtarzalnych, monotonnych i ciężkich pod względem fizycznym. Świetnie sprawdzają się do paletyzowania, sortowania, pakowania, napełniania, dezynfekcji czy wstępnej obróbki. W ten sposób proces zostaje skrócony do optymalnego minimum, a kadra pracownicza jest mniej obciążona trudami powierzonych jej zadań. Na tym jednak nie zamyka się lista związana ze wsparciem, jakim jest robotyzacja w zakładach spożywczych.

Na jakich polach najczęściej ma zastosowanie robotyzacja w przemyśle spożywczym?

Robotyzacja procesów produkcji okazuje się szczególnie korzystna wszędzie tam, gdzie pracownicy do tej pory musieli zmagać się z ciężkimi fizycznie, często powtarzalnymi zadaniami, w dłuższej perspektywie męczącymi i zniechęcającymi.

Z tego względu przedsiębiorstwa decydują się zazwyczaj na wprowadzanie robotów i maszyn do zakładów spożywczych, jako narzędzi wspierających podczas:

Nowoczesne maszyny, dostępne w naszej ofercie, można dowolnie modyfikować, aby ich uniwersalne zastosowanie dopasować do konkretnych potrzeb przedsiębiorstwa, zwiększając nie tylko poziom bezpieczeństwa pracy, ale i wydajność linii produkcyjnej.

Dlaczego warto zainwestować w robotyzację produkcji żywności?

Powodów, dla których warto inwestować w robotyzację zakładów spożywczych, jest kilka. Na pierwszy plan wysuwają się oczywiście oszczędności – zwroty z inwestycji są zauważalne w bardzo krótkim czasie. Ekonomiczne urządzenia, dostosowane pod względem parametrów i wydajności do linii produkcyjnej, pozwalają generować większe zyski ze względu na szybsze wykonywanie zadań. Jednocześnie tak przeprowadzana produkcja żywności nie traci na jakości ostatecznych wyrobów.

Oczywiście finansowe korzyści to niejedyna rzecz, jaką warto wymienić, jeśli chodzi o robotyzację produkcji żywności. Równie ważny jest fakt, że bezpieczniejsze stanowiska pracy są chętniej obejmowane przez pracowników. Co więcej, unowocześnienie linii produkcyjnej i wprowadzenie do niej robotów wpływa na postrzeganie marki jako nowoczesnej i dążącej do doskonałości.

Czy wprowadzenie robotyzacji przemysłu spożywczego w firmie to duże wyzwanie dla przedsiębiorcy?

Jak każda inwestycja, także robotyzacja produkcji żywności jest pewnym wyzwaniem dla przedsiębiorców. Wymaga innowacyjnego podejścia, dostępu do wiedzy eksperckiej oraz nakładów finansowych. Funkcjonuje jednak sporo instytucji, które wspierają przedsiębiorców w tym ważnym procesie, np. oferują dofinansowania na modernizację firmy. Ponadto, nasi eksperci są gotowi udzielić potrzebnych wskazówek już na etapie darmowych konsultacji, także w zakresie zwrotu z inwestycji (ROI).